Cart

Back

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Hasta - Α.Ο. Λειψιωτών

Δεν υπάρχουν άγονα νησιά.... αλλά άγονα μυαλά!!

Νησιά 365 ημερών!! Όχι... ενός, δύο & τριών μηνών

Με αυτά τα συνθήματα η Hasta La Victoria Siempre ταξίδεψε στους Λειψούς Δωδεκανήσων τον Αύγουστο του 2008. Η παραμέληση των μικρών σε έκταση και πληθυσμό νησιών από πλευράς της πολιτείας είναι κάτι γνωστό και η κίνησή μας δε έκανε κάτι περισσότερο από το να πατήσει το πόδι της σε ένα νησί, το οποίο αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μόνο τα εμπόδια που το κράτος είναι ανίκανο ή μάλλον απρόθυμο να επιλύσει και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσους αδιαφορούν για το ζήτημα.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι από τους Λειψούς, το μεγαλύτερο νησί από αυτή τη γοητευτική πολυνησία που αποτελούν οι Αρέφουσσα, Καλόβολος, Ψαθονήσι, Αγρελούσσα, Μαράθι, Αρκιοί, Κουλούρα, Μακρονήσι, Μανόλη, Φράγκος και γειτονεύει με το νησί της Αποκάλυψης, μπήκε η βάση για να κατανοήσουν ορισμένοι, το αυτονόητο: Ότι η Ελλάδα είναι μικρή και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αδιαφορεί για κανένα της σημείο της, όπου και εάν αυτό βρίσκεται. Πόσο μάλλον, για τα ακριτικά νησιά, που επιβάλλεται να διατηρήσουν τη φυσιογνωμία και την παράδοσή τους, που είναι η κληρονομιά για τις νέες γενιές και να μην εξελιχθούν όλα σε …Μύκονο και Σαντορίνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η πρόσκληση στο νησί έγινε από το δήμαρχο και συνοδοιπόρο στην κίνησή μας Μπενέτο Σπύρου, ο οποίος δηλώνει ότι «δεν ζηλεύουμε κανέναν, δεν θέλουμε να μοιάσουμε σε κανέναν, έχουμε το δικό μας όραμα», μιλώντας παράλληλα με υπερηφάνεια για τα 135 παιδιά του νησιού και τους 700 πλέον μόνιμους κατοίκους, από 500 που ήταν δέκα χρόνια πριν. «Δεν εγκαταλείπεις τη γη, τον πρωτογενή τομέα, αντιθέτως θα αναβαθμίσεις το τουριστικό προϊόν συνεχίζοντας να καλλιεργείς και να παράγεις. Θέλουμε να αποφύγουμε πιθανή εξάρτηση της οικονομίας μας από τη μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη και φυσικά δεν είμαστε εδώ για να φυλάμε τις βίλλες των τουριστών».

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που διοργανώθηκε λοιπόν με τους παλαίμαχους των Λειψών ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να φωνάξουμε ότι δεν υπάρχουν άγονα νησιά, αλλά άγονα μυαλά και ότι τα νησιά, δεν είναι μόνο για τουρισμό, αφού οι παραθεριστές και οι πολίτες, που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον ήλιο και τη θάλασσα, δεν μπορούν να παράγουν ούτε οικονομία, ούτε πολιτισμό, ούτε ανάπτυξη παρά μόνο βαρβαρότητα, αφού αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τόπου και των ανθρώπων.

Για τον Α.Ο. Λειψιωτών αγωνίστηκαν οι: Κώστας Μακρής, Νικήτας Γρύλλης, Δημήτρης Μάγγος, Γιάννης Μακρής, Φώτης Μάγγος, Massimo Angeli, Νίκος Μάγγος, Γιάννης Βαβουλάς, Θανάσης Γιαμαίος, Βαλάντης Καρύδης, Μανώλης Κραμβουσάνος, Θόδωρος Πανταβός, Παντελής Γρύλλης, Γιώργος Γρύλλης, Μιχάλης Μελιανός, Μανώλης Χαράς, Ηλίας Μάγγος, Βασίλης Λουλάς, Σταύρος Μάνης, Θεολόγος Μάγγος. Προπονητής: Σταύρος Μάνης

Για την Hasta La Victoria Siempre αγωνίστηκαν οι: Σάκης Αναστασιάδης, Γιάννης Βαλαής, Άλκης Πασαλίδης, Γιάννης Βαλαώρας, Βασίλης Βαμβακίδης, Σάββας Κωφίδης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Μακρυγιάννης, Αντώνης Μήνου, Κώστας Μουρατίδης, Νίκος Μπογιόπουλος, Κώστας Παντέλης, Μίμης Παπαϊωάννου, Χουάν Ρότσα, Στέλιος Σεραφείδης, Σταμάτης Σμάλης, Ηρακλής Δημητριάδης, Μπενέτος Σπύρου. Προπονητής: Σάββας Παπάζογλου

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Designed & Hosted by WebHostCo