Cart

Back

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Η Hasta στην Κούβα

Κούβα: πανέμορφο νησί, καταγάλανες παραλίες, διασκέδαση, χαλάρωση, αιθέριες υπάρξεις!

Ένα όνειρο, μια βαθιά επιθυμία και μια φευγαλέα σκέψη αποτελεί το ταξίδι στην Κούβα για πολλούς ανθρώπους.

Κούβα: αγώνας – επανάσταση – αξιοπρέπεια – ανεξαρτησία – CHE!

Αυτοί είναι οι λόγοι που ώθησαν την κίνησή μας να κάνει το πρώτο μακρινό οδοιπορικό εκτός Ελλάδας στην χώρα της Καραϊβικής, μακρινό μόνο χιλιομετρικά, διότι οι καρδιές των ανθρώπων, όταν υπάρχει αμοιβαία θέληση, κάνουν τα χιλιόμετρα μέτρα, εκατοστά, χιλιοστά.

Το οδοιπορικό

Μετά από πρόσκληση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κούβας και της Κουβανικής Πρεσβείας των Αθηνών και με βασικό αίτημα την απελευθέρωση των 5 Κουβανών που κρατούνται παράνομα σε φυλακές των ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας, η Hasta La Victoria Siempre ξεκίνησε το δικό της οδοιπορικό στις 8 Ιουνίου 2009 από την Αθήνα για την Αβάνα.

Η παραμονή στην Κούβα διήρκησε οκτώ ημέρες. Οκτώ ημέρες γεμάτες εικόνες, συναισθήματα, σκέψεις, ενθουσιασμό, συγκινήσεις, αντιφάσεις, ερωτηματικά για μια χώρα που καταφέρνει εδώ και πενήντα χρόνια να παραμένει όρθια στα πόδια της και ανεξάρτητη.

Ξεκινώντας από την Αβάνα, έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους του κουβανικού λαού, με τους οποίους συζητήσαμε αρκετές ώρες, ανατρέξαμε στο παρελθόν και από τις ένδοξες σελίδες της κουβανικής επανάστασης φτάσαμε μέχρι το σήμερα. Ένα παρόν γεμάτο αβεβαιότητα και ανασφάλεια, που το κάνει ακόμη πιο δυσοίωνο η παντοκρατορία των ΜΜΕ και η δύναμη των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών.

Επιπλέον, επισκεφτήκαμε τα ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας και συμμετείχαμε σε ποδοσφαιρικό αγώνα με μικτή Παλαιμάχων της Αβάνα. (για την ιστορία ο αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3). Μετά από δύο μέρες διαμονής, αναχωρήσαμε λοιπόν με προορισμό το Σαντιάγο της Κούβας, που απέχει λίγο περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα από την Αβάνα.

Πρώτος σταθμός ήταν η ιστορική Σάντα Κλάρα (Santa Clara), όπου δόθηκε η καθοριστική μάχη για την επιτυχία της επανάστασης και όπου βρίσκεται το μνημείο του ΤΣΕ και το μαυσωλείο που φυλάσσονται τα οστά του ιδίου και μερικών ανταρτών συντρόφων του. Διανυκτερεύσαμε στο Κάμαγουεϊ, έχοντας καλύψει τη μισή περίπου διαδρομή.

Την επόμενη μέρα φτάσαμε στο Σαντιάγο της Κούβας, πόλη από την οποία ξεκίνησε η αντίσταση και εξέγερση του κουβανικού λαού. Η μεγάλη έκπληξη που μας περίμενε τη νύχτα εκείνη δε θα μπορούσε κανείς να τη φανταστεί.

Οι «Επιτροπές της Επανάστασης», οργανισμός που αρχικά δημιουργήθηκε για την προάσπιση του καθεστώτος από τους αντιφρονούντες αμέσως μετά την επανάσταση και σήμερα λειτουργεί ως μη κυβερνητικός οργανισμός με ανθρωπιστικό έργο, μας υποδέχτηκαν σε μια γειτονιά του Σαντιάγο, μας βάλανε μέσα στα σπίτια τους και μας προσέφεραν τοπικά ποτά. Στη συνέχεια, μια σχολική ομάδα παιδιών με απαγγελίες, ποιημάτων, χορό και τραγούδι ζέσταναν ακόμη περισσότερο τη βραδιά και μας έδωσαν για λίγο τη χαρά να νοιώσουμε και εμείς κομμάτι της κοινωνίας τους.

Την επόμενη μέρα έλαβε χώρα ο ποδοσφαιρικός αγώνας με βετεράνους του Σαντιάγο (για την ιστορία νίκη για τη Hasta La Victoria Siempre με 2-0) και έγινε περιήγηση στο κέντρο της πόλης και επίσκεψη στην πλατεία που ο Φιντέλ Κάστρο, εκφώνησε τον πρώτο λόγο του ως ηγέτης του επαναστατημένου λαού.

Ο δρόμος της επιστροφής για την Αβάνα ήταν το ίδιο δύσκολος, έχοντας και πάλι να διανύσουμε 1000 χιλιόμετρα με το συμπαθέστατο λεωφορειάκι, με τον ξεναγό μας Joe και τον οδηγό μας Luis. Ωστόσο, όσο μεγάλο ήταν το ταξίδι τόσο περισσότερο θέλαμε να μην περάσουν οι μέρες για να γυρίσουμε πίσω.

Τα συμπεράσματα

Με την απογείωση από το αεροδρόμιο της Αβάνα, ο νους μας δε σταμάτησε να δουλεύει και να επεξεργάζεται τις εικόνες και τις πληροφορίες που είχε συλλέξει κατά το οδοιπορικό μας στην όμορφη Κούβα.

Μια χώρα με πληθυσμό και έκταση όσο η Ελλάδα βρίσκεται αποκλεισμένη εμπορικά από τις ΗΠΑ (με έκταση όσο ολόκληρης της Ευρώπης και με το μισό πληθυσμό από αυτή), με ένα εμπάργκο που κρατάει από το 1962. Μια χώρα που με την κατάρρευση των χωρών της ΕΣΣΔ έχασε το σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο, αφού το 85% των εξαγωγών της Κούβας κατέληγε εκεί. Μια χώρα που δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις κλιματολογικές συνθήκες, αφού τυφώνες καταστρέφουν κτίρια και σοδειές ενώ οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας δεν επιτρέπουν στον αγροτικό πληθυσμό να επενδύσει στη γη.

Θαυμάσαμε λοιπόν την τριτοκοσμική Κούβα (σύμφωνα με την καθαρά οικονομική – επιστημονική έννοια του όρου) με το μικρότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας και αναλφαβητισμού από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με τη δωρεάν παιδεία από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών), η οποία τις συμφωνίες για εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ξεπληρώνει με αποστολή ιατρών για εργασία στη δεύτερη, με τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ολόκληρο τον πληθυσμό της και με την τεράστια αίσθηση ασφάλειας, όπου κι αν περπατούσε κανείς. Ωστόσο, παρά τα τόσα επιτεύγματα της επανάστασης δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις αντιφατικές και άσχημες εικόνες που αντικρίσαμε.

Συναντήσαμε ένα ανύπαρκτο μεταφορικό – συγκοινωνιακό δίκτυο σε όλη την ενδοχώρα, με τους ανθρώπους να στοιβάζονται σε φορτηγά και κάρα, ανταλλάσοντας τη μεταφορά τους υπό άθλιες συνθήκες με μερικά δολάρια, την άσχημη εικόνα των παραμελημένων και μισογκρεμισμένων σπιτιών που ζουν οι κάτοικοι, ιδίως στις μεγάλες αστικές περιοχές, την ογκώδη γραφειοκρατική διαδικασία λειτουργίας του κράτους, την αδυναμία νόμιμης διαφυγής στο εξωτερικό για κάθε Κουβανό πολίτη, ανεξαρτήτως του σκοπού του και βέβαια το εκτεταμένο κύκλωμα πορνείας, υπό την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, με εκδιδόμενες γυναίκες από μικρή ηλικία.

Ο καθένας, έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, μπορεί να εξάγει κάποια συμπεράσματα για την Κούβα. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και όχι εφησυχασμού. Ο δρόμος εξάλλου της επανάστασης είναι ο δυσκολότερος, διότι είναι συνεχής. Η επανάσταση δεν επιτυγχάνεται με μια επαναστατική κυβέρνηση, αλλά με διαρκή προσπάθεια.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν στηρίζουμε τον αγώνα αυτόν των Κουβανών και στεκόμαστε δίπλα τους φωνάζοντας: Πάντα μέχρι τη νίκη – Hasta La Victoria Siempre!

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Designed & Hosted by WebHostCo